Usein kysytyt kysymykset – Virian osake, arvo-osuustili ja osinko

+ Löysin paperisen Virian osakekirjan. Mitä tälle tulisi tehdä?

Löysin paperisen Virian osakekirjan. Mitä tälle tulisi tehdä?

Saadakseen osingon omistajan tulee viedä osake arvo-osuustilille. Viria Oyj:n (ent. Anvia Oyj, ent. Vaasan Läänin Puhelin Oy) osakkeet on liitetty arvo-osuusjärjestelmään vuonna 2011. Muutoksen myötä paperiset osakekirjat vaihdetaan arvo-osuuksiksi, jotka kirjataan kunkin osakkeenomistajan henkilökohtaiselle arvo-osuustilille. Paperisista osakekirjoista luopuminen helpottaa osakkeiden säilyttämistä, ja riski arvopaperin katoamisesta poistuu. Arvo-osuustilille viemisestä on ohjeistettu tarkemmin alempana tällä sivulla.

- sulje

+ Olen hukannut paperisen osakekirjani

Olen hukannut paperisen osakekirjani

Mikäli osakekirja on kadonnut, se tulee kuolettaa käräjäoikeudessa. Ota sitä varten yhteyttä osakeneuvontaamme (osakeasiat (at) viria.fi tai puhelimitse 044 411 4045). Kuoletusprosessin lopputulemana saat osakkeen omistuksesta todistuksen, jolla voit viedä osakkeesi arvo-osuustilille (kts. seuraava kohta). Käräjäoikeus perii kuolettamisesta maksun ja prosessi kestää muutaman kuukauden.

- sulje

+ Miten voin viedä osakkeen arvo-osuustilille?

Miten voin viedä osakkeen arvo-osuustilille?

Perusta itsellesi arvo-osuustili haluamaasi rahoituslaitokseen, jos sinulla ei vielä ole sellaista. Tämän jälkeen teetä siirto arvo-osuustilille Nordea-pankissa, joka on yhteistyökumppanimme siirroissa. Mukaasi tarvitset ainakin osakekirjan (tai jos osake on kuoletettu, todistuksen jälkivaihtoa varten), arvo-osuustilisi numeron sekä henkilöllisyystodistuksen. Jos osake ei ole omalla nimelläsi, tarvitset lisäksi mukaan saantoasiakirjat (kts. seuraava kohta). Kun osake viedään arvo-osuustilille, omistajalle maksetaan osingot takautuvasti kolmelta vuodelta. Yksi vanha puhelinosake vastaa 100 Virian osaketta.

- sulje

+ Mitä ovat saantoasiakirjat?

Mitä ovat saantoasiakirjat?

Saantoasiakirjoilla todistetaan omistusoikeus osakkeeseen, mikäli omistusmuutosta ei ole rekisteröity osakekirjalle. Tällainen on esimerkiksi kauppakirja, lahjakirja tai ositussopimus.

Kun osake on saatu perintönä, tarvitaan rekisteröity tai vahvistettu perukirja tai perukirja liitteineen ja sukuselvitys sekä lainvoimainen perinnönjakokirja. Jos osake on saatu testamentilla, tarvitaan edellä lueteltujen asiakirjojen lisäksi testamentti, sen mahdollinen valvontapöytäkirja sekä selvitys testamentin lainvoimaisuudesta.

- sulje

+ Olen ostanut/saanut osakekirjoja, eikä muutosta ole rekisteröity osakekirjalle

Olen ostanut/saanut osakekirjoja, eikä muutosta ole rekisteröity osakekirjalle.

Ota alkuperäiset saantoasiakirjat (ks. yllä) sekä henkilöllisyystodistus mukaan ja vie osakekirjat Nordean konttoriin.
Ota mukaan arvo-osuustilisi numero tai huolehdi arvo-osuustilin avaamisesta, viimeistään osakekirjojen luovuttamisen yhteydessä.

- sulje

+ En ole saanut osinkoja tilille

En ole saanut osinkoja tilille

Ota yhteyttä asiasta siihen rahoituslaitokseen, jossa arvo-osuustilisi sijaitsee.

- sulje

+ En tiedä, onko minulla yhä osakkeita tai mitä vanhalle puhelinosakkeelleni on tapahtunut

En tiedä, onko minulla yhä osakkeita tai mitä vanhalle puhelinosakkeelleni on tapahtunut

Ota yhteyttä osakeneuvontaamme (osakeasiat (at) viria.fi tai puhelimitse 044 411 4045).

- sulje

+ Omistan osakkeet yhdessä toisen henkilön kanssa

Omistan osakkeet yhdessä toisen henkilön kanssa

Arvo-osuusjärjestelmään siirryttäessä suositellaan, että yhteisomistus puretaan ennen osakkeiden kirjaamista arvo-osuustilille, koska yhteisomistuksesta aiheutuu käytännössä hankaluuksia esim. arvo-osuustilin hallintaan ja omistukseen liittyvissä järjestelyissä. Esim. aviopuolisoiden yhteisesti omistamia osakkeita ei voida kirjata toisen aviopuolison yksin omistamalle arvo-osuustilille.

- sulje

+ Missä voin myydä Virian osakkeeni

Missä voin myydä Virian osakkeeni?

Virian ja muidenkin listaamattomien yritysten osakkeilla voi käydä kauppaa mm. Privanet-kauppapaikalla. Voit tietenkin myydä osakkeesi myös itse löytämällesi ostajalle.

- sulje

+ Mikä on Virian osakkeen arvo?

Mikä on Virian osakkeen arvo?

Koska Viria ei ole pörssinoteerattu yritys, sen osakkeella ei ole noteerattua markkinahintaa, vaan myyntihinta määräytyy aina ostajan ja myyjän sopimuksella.

Privanet-kauppapaikalla on nähtävissä Virian osakkeilla kyseisessä palvelussa tehtyjen kauppojen kurssikehitys. Kauppojen hinnan voi katsoa Privanetin sivuilta.

- sulje

+ Ostatteko takaisin omia osakkeitanne

Ostatteko takaisin omia osakkeitanne?

Viria ei tällä hetkellä osta takaisin omia osakkeitaan.

- sulje

Etkö löytänyt vastausta täältä? Ota yhteyttä osakeneuvontaamme (osakeasiat (at) viria.fi tai puhelimitse 044 411 4045).